velkommen til danske insekter


Knopsvane
Cygnus olor


Svanen er en imponerende fugl - ikke kun på grund af dens flotte kridhvide fjerdragt - den er stor  - kæmpestor.

Den blev i 1984 valgt som Danmarks Nationalfugl i en konkurrence på DR.

Knopsvanen er planteæder - den spiser vandplanter - græs - frø - korn, som den finder på lavt vand ved fjorder og søbredder eller den græsser på marker.

Kilde: danskeinsekter.dk


knopsvane


knopsvane


knopsvane


knopsvaneknopsvane

DM i synkronsvømning


knopsvane

Her synes jeg godt, at man kan fornemme, hvor stor knopsvanen er. WOW


knopsvaneknopsvane
knopsvaneknopsvane

Langt de fleste svaneunger fødes som små grå duntotter - men en ganske lille procentdel - ca. 2 % - fødes som hvide - det skyldes et resistent gen og det kræver at begge forældre har det.

De kaldes polske unger og det anede jeg faktisk ingenting om før jeg læste op på det, men kan se, at jeg har været heldig og fået nogle i kameraet.

Som regl er kuldet blandet, når der er hvide unger - men i dette kuld var alle svaneungerne hvide.

Disse svaner havde valgt en utroligt lille sø - ja nærmest et gadekær ved et stort gods - lige ud til en meget befærdet vej.


knopsvane

Jeg ved ikke, hvorfor så mange svaner svømmer med den ene fod oppe af vandet - men jeg ser det tit. Men det er nogle ordentlige plader.


knopsvane

Disse svaner er fotograferet ved Lundeborg, hvor det var store "pudsedag" - der var kun èn forældre og eftersom de holder sammen for livet er den måske gået til.


Den tilbageværende svane finder så først en mage til næste ynglesæson.


knopsvane

Det eneste IKKE digitale foto som er med - men jeg husker det som en dejlig naturdag - og det har altså også en kæmpe værdi, at man nyder at være ude i naturen.


knopsvaneknopsvane


knopsvane

Hvis knopsvaneparret har fundet en redeplads, de synes godt om, kan de bruge den i mange år - dette har brugt samme sted ved en bynær sø i flere år.


knopsvane


knopsvane