|
|
|
|
Jeg havde ellers lovet at landbruget "kun"
ville fylde 2 sider - men nu er det her nr. 3 - og lur mig om der måske
ikke også kommer en nr. 4 - begrænsning er ikke min stærke side.
Her vil ikke komme ret meget om grise - en lille smule, men ellers
bliver om køer - kalve og kyllinger og mest bare fakta som du så kan
forholde dig til. |
Her skal ungerne IKKE kigge med. |
|
Vi starter lige med grisen, så vi kan
komme videre, men den er altså et fantastisk dyr, som vi behandler
rigtig forfærdeligt. |
Foto: MS Schippers - Foto: thehumaneleague.org |
Dyreværnsloven er ret slap og kan tolkes på
mange måder - åbenbart.
§ 1. Dyr er levende væsener og skal behandles
forsvarligt og beskyttes bedst muligt mod smerte, lidelse, angst, varigt
mèn og væsentlig ulempe.
Jammen, det ser da heller ikke ud til
at gøre spor ondt eller efterlade variege mèn - jeg tænker - at svineavleren skal prøve på
sin lillefinger og hvis det ikke gør ondt
eller efterlader varige spor - ja så fortsætter I bare praksis. |
Foto: GREGERS OVERVAD (arkiv)/Jyllands Posten |
Halekupering er et indgreb, hvor grisens halen
klippes uden bedøvelse. Indgrebet har været forbudt i EU siden 1994 i
kraft af et EU-direktiv om dyrevelfærdsmæssige mindstekrav til hold af
grise. |
Prøv lige at læse det her venner - forbudt
siden 1994 - i Danmark halekuperes over 97% af grisene rutinemæssigt -
jo jo.....
Det er jo fuldstændig skørt. |
Køer og Kalve |
|
Kvæg er fra naturen side sociale dyr i flokke og går med deres kalve i
lang tid.
Når en ko skal kælve i naturen, så går den
afsides en uges tid for at knytte bånd til sin kalv.
Kalven ligger alene i noget krat og koen
besøger den nogle gange i døgnet for at den kan die.
Herefter introduceres kalven til flokken, men
koen er fortsat den vigtigste for kalven.
Den fravænnes efter 7-12 måneder for herefter
udelukkende at spise grovfoder.
Mælkemængden falder hos koen også kvaliteten,
så det bliver mindre atraktivt for kalven at die. |
En landmand, der har en malkekvægsbesætning, må ifølge lovgivningen
fjerne den nyfødte kalv fra koen 12 timer efter, kalven er blevet født.
Hvis der er tale om en økologisk besætning, så er der dog krav om, at
der skal gå mindst 24 timer, før landmanden må fjerne den nyfødte kalv
fra koen. |
Foto: danskeinsekter.dk
Der gøres også forsøg med ammekøer. |
Det er godt nok ikke længe kalven må gå sammen med koen - jeg ved at
der i den økologiske produktion afprøves flere metoder for at se,
hvordan man sepererer ko og kalv på bedste måde. |
Foto: Getty Image Foto: dairyschool.co.il |
Når kalven er tør og fået den første mælk -
sættes den i noget som kaldes et "kalvehotel" - det er så et oplagt
besøg for "Nul Stjerner" |
|
Jeg drikker selv mælk - men jeg spørger ikke
om prisen - vi må vænne os til at animalske produkter - mælk - æg - ost
skal koste meget mere, så vi kan få en dyrevelfærd, som vi kan være
bekendte. |
Foto: dairyschool.co.il
Det ser da meget hyggeligt ud -
rigtig meget plads til naturlig adfærd og læring sammen med artsfæller.
|
Læser ofte at landmænd og dyrlæger siger, at
koen ikke ved, hvad der er dens naturlige adfærd - det er avlet væk
gennem årene.
Det er nok det værste sludder jeg har hørt.
Stakkels de kvæg man sætter ud til at pleje naturområder - der ser man
jo ofte køer stå og kigge og ikke ane, hvad de skal gøre - skal jeg stå
stille - gå fremad - spise lidt græs og urter - næh den bliver bare
stående som et stort spørgsmålstegn - ELLER HVAD.
Selvfølgelig er malkekoen avlet til at give en
absurt stor mængde mælk - mere og mere faktisk, som du kan se på
tabellen herunder - ydelsen har været støt stigende gennem mange år. |
|
Jeg ser ofte - mest jersey køer - økologiske - det er jo de eneste vi
kan se udendørs og der er ikke mange.
Men nogle af køerne har så stort et yver, at
de dårlig kan gå - det er jeg sku` ikke imponeret over.
Men at sige, at de ikke har nogen naturlig
adfærd tilbage - det er simpelthen forkert. |
Foto: danskeinsekter.dk
Her er åbenbart noglet kvæg som har
forstået, hvad landbrug og dyrlæger siger - de står som stenstøtter.
Men dog kun for at kigge på den skøre fotograf - ellers tusser de rundt
på et stort område og tænk sig - spiser - skider og får kalve og hjælper
biodiversiteten. |
Foto: danskeinsekter.dk
Sådan en skøn flok ser man ikke mere. |
Jeg vil gå lidt hurtigt hen over
kalvetransporterne - det er bare helt godnat.
Vi sender helt små kalve på en lang og
strabaserende køretur - de kan ikke engang så ordentlig fast og er for
små til at kunne drikke vand.
Vi har fået en eller anden sindsyg ide om at
kalvekød skal være lyserødt, så vi sender vores kalve til Holland, hvor
de så kan stå og skide sig halvt ihjel, mens de drikker mælkeerstatining.
Det må vi ikke herhjemme - men vi må gerne
eksporterer kalvende og så importerer deres lyserøde kød tilbage.
FEDT... |
Foto: Eyes on Animal |
|
Ved I hvad venner - det ligner simpelthen ikke
noget.
Dyr skal slagtes så tæt på produktionssted som
mulig - så må landbruget for min skyld gerne køre døde kroppe hele
verden rundt. |
Der bliver da overhovedet ikke plads til
kyllingerne her på siden - puha. |
Nåh - nu kommer der nok noget kedeligt - nej
vi gør lige malkekoen færdig.
Hvor længe tror du at en malkeko lever - jeg
kan fortælle, at den i naturen bliver op mod 20-25 år.
En malkeko bliver i Danmrk 3-4 år så
slagtes den. Primært fordi dens mælkeydelse falder.
Det er hårdt at være malkeko i det moderne landbrug.
30.000 malkekøer dør utilsigtet i landbruget hvert år.
Har læst at halthed/klove og uheld og første kalvs fødende er 3 store
årsager.
Halthed burde vel kunne ordnes i tide - stram nu op for fan... - også
Jer dyrlæger - uheld - hvad er det - glatte gulve - forkert indretning
eller hvad??
Det er et stabilt tal - så der er åbenbart ingen, som synes det er værd
at gøre en indsats for. |
30.000 malkekøer
Det er 10 % af hele Danmrks samlede forbrug af oksekød |
Men Daka skal jo også leve.
" Som kunde i Daka SecAnim bidrager du til bæredygtig genanvendels: Fedt
fra forarbejdningen bruges
til biodiesel og kød- og benmelet bruges på en miljøvenlig
måde som alternativt brændstof på kraftværker eller i cementindstrien
eller som gødningsingredienser"
Ja - bæredygtig - ja nemlig ja. Hvordan fanden kan man få lov til at
kalde biodiesel fra døde dyr bæredygtig - ja her rækker ikke engang min
ellers livlige fantasi.
Jeg tænker, at de levende dyr i fremtiden kun vil være et biprodukt og
at de døde dyr og deres gylle er mere værdifuldt - sådan et dystopisk
syn på alle andre end os selv.
Man har også så mange døde dyr, at man har været virkelig kreativ med,
hvad man kan bruge kød og benmel til.
Prøv at google og læs lidt. |
Ved vi, hvem der ejer landbrugsjorden i
Danmark - Njaaa - ikke rigtig.
Et stort flertal i Folketinget vedtog i 2015
at liberalisere landbrugsloven - ret meget faktisk.
For stemte:
Venstre - Konservatie - Socialdemokratiet -
Radikale Venstre - Dansk Folkeparti - Liberal Alliance - Socialistisk
Folkeparti
Imod stemte:
Enhedslisten - UFG (den måtte jeg lige
Google) udenfor folketingsgrupperne.
Begrundelsen var at bedrifterne nu var blevet
så store - et gennemsnitligt landbrug havde jordaktiver for ca. 40 mill
kr. - det er en tidobling siden 1990.
Man kunne måske også argumenterer for at de er
blevet for store. Men det var slet ikke på bordet.
Finanskrisen havde strammet kravet om udlån og
det var et kæmpe problem for landbruget - derfor skulle man have kapital
ind fra udlandet.
Man slettede også kravet om, at et selskab kun
kunne erhverve en ejendom, hvis en landmand med bestemmende indflydelse
var tilkyttet.
Dermed åbnede man ikke bare en ladeport - men
alt hvad der kan åbnes. Reelt ved man ikke, hvordan udviklingen er gået
- der er nemlig ingen statistik.
Nu er man så begyndt at snakke om at man muligvis skulle registrerer,
hvem der ejer den danske muld. Selvom selvskabsloven gør det muligt, at
de reelle ejere ikke behøver at registreres. |
|
I princippet kan den danske jord i fremtiden være ejet af kinesere -
russere eller mellemøsten.
Ja - man er sku` mundlam.
Vi vil ikke have deres olie og gas - med rette - men vi vil gerne afgive
vores fødevareproduktion til højest bydende - det lyder virkelig
betryggende.
Fødevarer skal vel ikke være en spekulation i
store kapitalfonde.
Igen har vi ikke haft en diskussion om, hvad vi skal og vil med vores
fremtidige fødevareproduktion. |
Kilde: danskeinsekter.dk |
|
|