Randøjer
(Satyrinae)

Randøjer, Satyrinae, underfamilie af dagsommerfuglefamilien Nymphalidae. Navnet skyldes de øjelignende pletter, som findes nær yderranden af for- og bagvinger hos flertallet af gruppens medlemmer. Larverne har en karakteristisk kløftet bagende; de lever oftest på græsser og halvgræsser.

Kilde: denstoredanske.lex.dk

På verdensplan findes omkring 2400 forskellige arter af randøjer - i Danmark har der været ca. 14 arter af randøjer, men nu finder man kun 7 arter regelmæssigt.

Her på siden vil du kunne finde dem jeg har i min samling - og det er faktisk kun 4 arter.

Kilde: danskeinsekter.dk



Graesrandøje
(M jurtina)

Græsrandøjen er vores mest almindelige sommerfugl i Danmark og man ser den ofte svæve over områder med højt græs. Den søger også nektar og pollen på vores blomster i haven. Den kan ses fra juni og helt hen i september - vi har engang imellem set græsrandøjer i oktober, hvis vejret har været lunt.

Kilde: danskeinsekter.dk

Graesrandøje M jurtina

Graesrandøje M jurtina

Graesrandøje M jurtina



Engrandøje
(Aphantopus hyperantus)

Engrandøjen er ca. 40 mm med en næsten ensfarvet mørkebrun overside med lyse vingefrynser. Som regel er der en eller to svage øjepletter på oversiden af forvingen. Undersiden er ligeledes mørkebrun, men har et bånd af lyse ringe omkring sorte øjepletter med hvid midte.Larven lever på forskellige græsarter og er lyst gråbrun med en lys linje langs siden.


Engrandøje er en af de mest almindelige dagsommerfugle i Danmark. Den lever, hvor der er græs og blomster, bl.a. i haver og skovlysninger.

Kilde: denstoredanske.lex.dk

Her kan man tydeligt se de sorte øjenpletter med den hvide midte. Det er en sommerfugl, som ikke er så nervøs og ofte kan man komme ganske tæt på. Vi har ofte gennem sæsonen besøg af engrandøjen i haven.

Kilde: danskeinsekter.dk


Engrandøje Aphantopus hyperantus

Engrandøje Aphantopus hyperantus

Engrandøje Aphantopus hyperantus



Okkergul randøje
(Coenonympha pamphilus)

Denne sommerfugl har jeg næsten ingen billeder af. Så èn her i weekenden ved Gyldensten Strand og jeg forbavses stadig over hvor lille den er - den er virkelig lille bitte - på en eller anden måde virker den næsten mindre end en blåfugl, men det er nok fordi blåfuglen gør mere opmærksom på sig, med sin fine farve - hvorimod den okkergule randøje kan være svær at få øje på, hvis de ikke lige flyver.

Har læst, at den har en forkærlighed for tørre sandede områder med høje græsser og det kan den til fulde få ved Gyldensten Strand, som forsøvrigt er et fantastisk område - tak til Aage W. Jensen Fonden - de har altså gjort mange gode ting for den danske natur.

Den okkergule randøje er ikke en almindelig gæst i mit område.

Kilde: danskeinsekter.dk


Okkergul randøje Coenonympha pamphilus

Okkergul randøje Coenonympha pamphilus


Skovrandøje

(Pararge aegeria)

Skovrandøjen er utrolig smuk og ret svær at fotograferer - den er meget mere sky end de andre randøjer, jeg har i min samling.

Jeg ser den ofte i skov lysninger eller på små solpletter, hvor de ihærdigt forsvarer et lille territorium.

Når man lige har indstillet kamera, så kommer der en anden skovrandøje forbi og så er idylen over og billedet er "fløjet".

Kilde: danskeinsekter.dk


skovrandøje

skovrandøje

skovrandøje

skovrandøje

skovrandøje