velkommen til danske insekter



dansk landbrug




Nu er det fjerde side om landbruget - så her bliver det altså ikke så langt.
I har nok ligesom forstået, hvordan jeg ser på den industrielle kødproduktion.

Denne side er tilegnet vores hønse og kyllingehold.


forskellige høns

Foto: danskeinsekter.dk

Høns er mange ting - den er avlet til alle mulige og umulige former og farver - mennesket har ikke særlig meget pli, når det gælder avl - kan man - så gør man det.

Ligesom med hunde der ikke kan trække vejret eller bære ryggen.


rød junglehøne

Kilde: Thai National Parks

Høns er gode til at klare sig og holdes som husdyr over hele verden.

Man mener, at de stammer fra den røde junglehøne.

Vilde høns lever i små flokke i omkring skovbrynet, hvor de bruger den meste tid på at søge efter føde - frø - insekter og frugt.


høns i det fri

Kilde: Shutterstock og danskeinsekter.dk

Så er vi forbi det idyliske men naturlige billede af høns - jeg bliver simpelthen så glad, når jeg møder høns i det fri og ser, hvordan de udlever deres instinkter og bare går og hygger sig.


Nu går vi til hvordan vi producerer kyllinger.

Først et par billeder.

industri hønsindustri høns
Kilde: PETA

kyllinger i stald

Kilde: Dyrenes Beskyttelse

Her kommer lidt fakta:


85 % af de ægliggende høner har brud på brystbenet, fordi de er avlet til at være små og til at lægge alt for store æg, som presser deres krop til bristepunktet. Dette er IKKE ny viden.

Hører tit folk foran køledisken sige "det er godt nok nogle små æg"

For helvede da. Lad lige den tanke summe en ekstra gang.

Landbruget bruger en rigtig smart teknik - stå de første 2 uger igennem, når der kommer noget lort frem i pressen.
Så har folk glemt det igen.

En vild høne ligger omkring 20 æg i naturen - en moderne industrihøne ligger ca. 320 æg om året. WOW.


æg størrelser


Her på matriklen er vi gået efter petit æg - eller små eller mellemstore æg, så håber vi, at der ikke er så mange brækkede brystben - men det er der sikkert - det er nok bare unge høner, som endnu ikke kan lægge gigant æg.


antal æg vi spiser

I Danmark har vi omkring 4,3 mill. æglæggende høner.


De er inddelt i 4 kategorier:

1. Buræg

2. Skrabeæg

3. Frilandsæg

4. Økologiske æg

Alle kategorier har dyrevelfærdsmæssige problemer.

Buræg:

Når man producerer buræg, må der være 13 høner pr. kvm - det svarer til, at hver høne har lidt mere end et A4 ark - hele livet. Ta` den høne.

Buræg blev forbudt i Danmark i 2023 - med en bagkant på 12 år. Det er fandme lang tid.

7 producenter er tilbage som udelukkende laver buræg - disse 7 producenter står for næsten hvert 5 æg, som laves i Danmark. 550.000 høner sidder i små bure og har udsigt til at deres artsfæller de næste 12 år lider samme skæbne.

Her er en planche lånt fra
Dyrenes Beskyttelse, så man kan få syn for sagen.

æggeguide

Intet max. i flokstørrelse betyder INTET MAX i flokstørrelse - mange hønseflokke er på 25.000 - 80.000 individer.
Fedt når man er indrettet som høne og trives i små flokke på 10-15 høns.

Jeg spiser æg - økologiske æg - men det er stadig ikke godt nok.

Vi må kunne nå længere med dyrevelfærden i Danmark


Over 4,5 millioner hanekyllinger aflives lige efter fødslen - hvert år i Danmark - på verdensplan er det over 7.000.000.000 - det lyder overhovedet ikke som spild af liv og en ramponeret etik - de gasses ( her sætter man dem ikke stille og roligt ind i gaskammeret - de kyles ned i kamret - nogle bliver kværket eller slået mod noget hårdt - lavet til mos og brugt til bl.a. minkfoder. NICE

kyllingeknuse maskine

Kilde: Animal Equality

Hanekyllingerne er egentlig bare et symtom på en fuldstændig forskruet måde at lave fødevare på.
Man har avlet en høne, som er så muskelfattig og lægger så store æg, at det ikke kan betale sig, at fede hanekyllingerne op og de derfor betragtes som affald i kyllinge industrien.


Det var en smule om ægproduktionen i Danmark - nu vil jeg kort fortælle om vores slagtekyllinger.


I Danmark producerer vi over 125 millioner slagtekyllinger om året. 

98 % er det man kalder industrikyllinger - Ross 308 - turbo kyllingen, som er lavet fra kylling på 40 g. til 2 kg. på ca. 35 dage.
De sidste par procent er kyllinger, som trods alt er avlet med en bedre dyrevelfærd.


slagtekyllinger

Kilde: Open Cages

Den store tilvækst gør, at de faktisk ikke kan gå rigtigt inden de slagtes - de er avlet med unaturligt stort bryst, som forskubber balancen så de falder forover.

Allerede fra 2-3 ugers alderen kan deres ben heller ikke følge med og de sidder derfor ned.

Prøv lige at læse det igen. For helvede da.

De lever uden dagslys og i store haller - jo mere kunstigt lys - jo mere spiser de.

Ingen redepinde og ingen udskiftning af strøelse.

20 kyllinger pr. m2 - de kan ikke bevæge sig uden at træde på hinanden.


slagtekyllinger

Foto: Mathias Christensen