Grise
(Sus scrofa domisticus)

Grise er opportunister, ligesom mennesker og rotter! 

Det vil sige, at de har en medfødt nysgerrighed og trang til at udforske deres omgivelser, primært for at finde føde, men også for at samle oplysninger om deres omgivelser.

Grise er meget tilpasningsdygtige, og da de er altædende, kan de leve i meget varieret natur, både i skove og på åbne områder.
Grise bruger det meste af deres vågne timer på – i naturen – at søge efter føde i et hjemmeområde, som de er fortrolige med.
 
Kilde: grisensverden.dk
 
Læste engang et par linjer, som bare beskriver grisen "spot on": "Grisen er fra naturens side en charmerende lille firbenet roderøv med en skiveformet tryne i den ene ende og krølle på halen i den anden."

De betingelser man giver grisen under de industrielle svinebrug er langt fra at opfylde grisens behov.  
 
Hvis grisen mangler noget at rode i - tygge på eller undersøge mistrives den og kan udvikle en stereotyp adfærd.

Man har som producent en forpligtigelse til, at de dyr man arbejder med trives.

Trivsel er ikke kun om, hvor mange patter man kan avle sig frem til - eller hvor firkantet og lidt plads man kan tilbyde drægtige søer - eller om sygdom kan forebygges med penicillin i stedet for at ændre rammerne for dyrene.
 
Man kunne også prøve at tænke nyt - discount er der egentlig aldrig kommet noget fornuftigt ud af. 
 
Man presser nedad på alle i systemet for at ende op med det billigst mulige produkt, man presser alle på løn - råvarer - transport og alt andet.
 
Både mennesker og dyr har fortjent bedre.

Bare kig på billederne og se hvordan det kan gøres - og skulle jeg hilse og sige - det er svært, at finde fritgående grise.

Kilde: danskeinsekter.dk