velkommen til danske insekter


Pelsdyravl


mink i bur

Hej her på siden.

Pelsdyravl er nok det emne, jeg har det aller sværest med, min mor siger altid, at man skal dialogen og snakke pænt med mennesker man er uenig med.
Hun har ret - ligesom Clement Kjersgaard - jo mere uenig man er med nogen - jo pænere skal man snakke med hinanden.

Det er virkelig en god pointe og normalt vil jeg være fuldstændig enig.


Men mor og Clement - undskyld. Pelsdyravl er dyremishandling fra ende til anden.

Det kan der simpelthen ikke komme nogen fornuftig dialog ud af.


Jeg har kun èn opfordring:

Læs bogen DET BLINDE ØJE af Mathilde Walter Clark. Hvis man bagefter ikke har en grim smag i munden, ja så ved jeg snart ikke.

Men mon ikke at repræsentanter for erhvervet og Landbrug og Fødevarer skriger "Fake News" eller tænker - det er så lille en bog, at ingen opdager det og ellers slæber vi hende bare i retten.

det blinde øje bog minkavl

Jeg er stadig lidt i chok over pressens manglende lyst til at dykke dybere ned i minkerhvervet.
I mine øjne blev mink skandalen en skandale uden den vigtigste aktør - nemlig minken.
Der er så mange ubesvarede spørgsmål, at de står i kø og der får de åbenbart lov til at stå til evig tid.
Mink er blevet gasset og mishandlet i årtier uden at nogen har rynket på næsen.

I slutning af 2022 skulle de forskellige partier så gøre det klart, om de er for eller imod en genoptagelse af minkerhvervet - Socialdemokratiet og de blå - havde jo for længst gjort deres stilling op - og så havde minken reelt tabt.

Jeg havde ellers håbet, at der var en voksen til stede med moral kompasset intakt og havde sagt - "nej nu er minkerhvervet nedlagt og at genoptage det vil være i strid med alle undersøgelser af dyrevelfærd og rapport fra Dyre Etisk Råd og hensynet til fremtidige pandemier".

For fanden det var den sorteste dag for dyrevelfærden i mange år.

Jeg cyklede rund med dette skilt hele sommeren og det blev bemærket - både negativt, men heldigvis også positivt.

En dag var jeg inde i en genbrugsforretning og kunne høre en mandestemme - "hvem er det der kører rund med det skilt"
Det udløser sådan en
fight or flight

Men havde en god dag - så jeg tænkte Fight - og vendte mig om og bekendgjorde med ret klar stemme, at det var mig.
Manden - en ældre herre - kom med raske skridt hen mod mig og jeg var i alarmberedskab, men han tog min hånd og sagde "hvor er det godt at nogen gør noget - jeg er helt enig med dig", så vendte han om og gik ud af butikken.

Jeg var fuldstændig paf - det var butiksindehaveren også - men var høj af det hele dagen. FEDT.

Så opfordringen er stadig:


INGEN MINKAVL I DANMARK

mink i bur
Foto: Finn Frandsen

Blå Blok med Venstre - Dansk Folkeparti og Konservative med Per Larsen i spidsen har også skreget så højt under "minksagen", at det har været fuldstændig umuligt ikke at få sprængt trommehinderne.

Det er nu igen lovligt fra 1. jan. 2023 at opdrætte mink i Danmark. Det er simpelthen det værste der er sket i 2022 på dyrplager fronten.

Jeg fatter simpelthen ikke, at Dyrenes Beskyttelse - Anima og alle vi andre, som ikke synes, det er i orden, at genoptage sådan et dyreplager erhverv, ikke kunne skrige endnu højere. ØV

Men som min bedste ven siger - folk er sku` ligeglade.


Jeg er virkelig spændt på, hvor mange der tager erhvervet op igen - stakkels mink.


mink i bur dyrplagerimink i bur skadet

Året er 2020 og vi er verdens største producent af minkpels - vi holder små intelligente rovdyr i bitte små bure, hvor de overhovedet ikke får dækket noget som helst naturligt behov. De fodres med mos fra andre døde dyr for slutteligt, at blive gasset og lavet til pelskvaster og jakker.

Altså intet fornuftigt overhovedet - jeg mener, man skulle spise mink, hvis man vil gå med deres pels.

Først her for kort tid siden blev den sidste rævefarm nedlagt - det troede jeg, i min naivitet var sket for længe siden.


Jeg har, så længe jeg kan huske, kæmpet imod pelsdyravl. Det er en fuldstændig meningsløs branche. Den gavner nogle få og det mener jeg.

Minkavlerne har 800 bedrifter, hvor der er minimum 1 fuldtidsansat og højt sat beskæftiger de måske 3.000 mennesker mest østeuropæer og med Kopenhagen Fur som deres flagskib - da Lindø lukkede var der der tilknyttet over 6.000 mennesker.
Her stod der ingen og tudede på TV.Det er fandme et godt billede og ondt - jeg bliver simpelthen så ked af det, når jeg kigger på det.
Ikke fordi en mink har mistet en unge - det sker i naturen hele tiden - men se lige ordentlig på dette billede og sig, at du synes det er i orden.

Man kan simpelthen ikke holde rovdyr, i bitte små bure. Jeg er simpelthen så forbandet og sur over at der ikke flere som gør deres stilling op.

Hvis man går i pels eller køber tøj med pels, så er man simpelthen nød til at vide, hvordan det foregår. Og hånden på hjertet - jeg tror simpelthen ikke på, at det kan komme som en overraskelse for folk, hvordan tingene foregår på minkfarme i Danmark og for den sags skyld andre pelsfarme rundt om i verden.
mink bag tremmer

Jeg er sikker på at med AI - vil Landbrug og Fødevarer og relevante lobbyer, snart påberåbe sig, at det er snyde billeder. Jeg vil lige indskyde, at det her er de milde billeder, hold nu kæft noget forfærdeligt noget vi byder pelsdyrene.

Prøv at se, om du kan finde nogle af de utallige dokumentarer som beskriver og med billede viser forholdene på minkfarme.

Den norske "Pelsaktivisten" det hed den ikke fra begyndelsen, Der hed den "Pels" fra 2015 fik mange kritiske røster i Danmark - ikke pga. de horible forhold den afdækkede, men fordi den var optaget med skjult kamera.

Da den endelig blev vist på DR2 (lille kanal - lille skade) var det i en stærkt redigeret udgave - med ny titel - "Pelsaktivisten" i stedet for "Pels" efter pres fra Copenhagen Furs advokater.

Det er utroligt så mange avisspalter der er brugt for at fordømme optagelserne med skjult kamera - og hvordan lobbyen har været fremme i skoenen med den store branding pengepung, for at rode bod på et fuldstændig kritisabelt erhverv.

Den danske "Pels på vrangen fra 2009" - skabte røre, men dog ikke mere end, at der ikke skete noget som helst.

Operation X - ligeledes med skjult kamera - samme foragt for den journalistiske fremgangsmåde.

Men der sker ikke en skid. Om en uge har folk glemt det - eller er ligeglade.


minkskind

Og nej - de tager sig ikke lige en hyggelig morfar på ryggen - de er blevet gasset og nu ligger de på køl, for de er nemmere at pelse, når deres fedt er koldt.
Det her er før Corona og selvfølgelig hverdag for de 15.000.000 millioner unge mink, som hver år er blevet gasset i de mobile gaskamre på de danske minkfarme.Her laver jeg lige et lille afsnit med minken, som selvstændigt dyr - et intelligent lille rovdyr og ikke en pelsmaskine for mennesker.

mink i naturenmink i naturen

Minken er i familie med bla. odderen - bruden og grævlingen.
Den oprindelige mink svinger i farven fra mørkebrun til sort - med mørk underuld. Helt naturligt fødes ca. hver 10 mink som en sølvfarvet variant.
Territorium

minkunger i naturen

Minken er et rovdyr og bestemt ikke kræsen. Den jager både i vand og på land, den er en fremragende svømmer - kan holde vejret i lang tid Den spiser både fisk små gnavere og fugle.
Hvis den ikke kan spise det hele på en gang. Gemmer den resten til senere. Ikke noget med madspild her.
mink i naturen   mink i naturen
De har et stort territorium. - hvis de f.eks. lever langs et vandløb - har hannen et revir på 1x6 km. så der er ikke plads til så mange.
Hunnerne har ikke så stort teritorium.

mink i naturen
I naturen kan en mink blive omkring 10-12 år og det er da helt pænt.
Hunnen får et kuld unger om året i maj. De fødes blinde og uden pels lidt ligesom kattekillinger.

mink i natuen    mink i naturen

Så fortsætter vi, hvor vi kom fra - med pelsdyravl.

Nu kom Coronaen så ind i billedet.

Man har i årevis vidst, at der er en stor sandsynlighed for forskellige Corona virus kan opformeres i mink besætninger og muterer til ukendte varianter.

Indtil videre er det gået godt - Coronaen var knap så godt.
Man ved ikke helt hvorfor mink så let bliver smittet og ligeså let spreder smitten og når man så har så mange dyr på så lidt plads, så er der potientale for en super spredning - smitten kan mutere til nye varianter, man ikke helt kender og selvom det ikke var en farligere variant end den "alm. corona" denne gang, så kan der i fremtiden jo sagtens komme en mutation, som har helt andre egenskaber.

Der sker altid en masse forskellige mutationer af virus også uden for minkfarmene, men mink er bare en super vært og antallet af mink gør det til en potentiel sundhedsfarlig situation.

Wuhan - Nordjylland - træls sammenligning, men det var vel ikke helt ude i hampen. Vi slæber dem bare ikke ind og sælger dem på torvet i Frederikshavn.

Her ville mor og Clement have rynket lidt på næsen.

Jeg håber, at alle kan se alvoren. Jeg understreger lige igen, at jeg inden Corona også var stærk modstander af pelsdyrproduktion på grund af dyrevelfærd.

Kilde: danskeinsekter.dkFoto: danskeinsekter.dk


At Regeringen så håndterede situationen med smittede mink under Coronaen åndssvagt - uden at have lovgivningen på plads er virkeligt alvorligt. Men at man som opposision bruger det til at så tvivl om forskningsresultater og international viden, det var sku at spille hasard med vores og resten af verdens sundhed.

Hørte bland andet daværende minkavler formand Tage Pedersen formulere sig i pressen, så det næsten lød, som om det var beredsskabsstyrelsen folk i beskyttelses dragter, som var skyld i at smitten var eksploderet - year right - han er lavet af de samme legoklodser, som toppen i Dansk Landbrug.

Rasmus Jarlov - Alex Vanopslagh - Sophie Løhde - Morten Løkkegaard - Pernille Vermund - selv Lars Løkke Rasmussen og resten af den blå opposision stod i kø på Twitter for at fordømme regeringen om deres lovsjusk og det er helt ok - det er helt væk fra skiven, at de ikke har deres lovgrundlag i orden - men de udtaler sig også om forskningsresultater, som jeg næsten vil vædde på, at de ikke har forstand på.

Det er ægte liberalisme - penge før mennesker og i særdelshed før dyr.......

Alex Vanopslagh lagde ovenikøbet et "nuttet" billede op af et par mink - ja - sandheden kommer i mange variationer.........


Men jeg kan da lige give ham et par billeder til modvægt og dem må han da gerne bruge på Twitter

skadet mink på minkfarmskadet mink på minkfarm

skadede mink

Her er bestemt ingenting der er værd at bemærke og da slet ikke noget, som kunne gøre ondt eller være i strid med lovgivning om dyrevelfærd. Alt er fjong - ELLER HVAD TÆNKER DU!!!!!

Kilde: danskeinsekter.dk

Hvis man gider lede lidt efter artiklerne, så er de ikke så svære at finde og giver måske et lidt andet billede, end det der ellers blev tegnet og stadig bliver tegnet i Pressen.

"I juli, efter de tre første udbrud af coronavirus på danske minkfarme, forsøgte SSI at lave en liste over alle, der har en relation til en minkfarm: ejere, familiemedlemmer og ansatte. SSI ville opfordre alle med forbindelse til minkfarmene til at lade sig teste en gang om ugen, og ideen var, at man dagligt ville kunne sammenkøre denne liste med resultaterne fra landets testcentre og på den måde overvåge smittespredningen i minkbranchen.

SSI skrev derfor to gange i løbet af juli til landets 926 minkavlere via deres virksomheders e-Bokse og bad dem om oplysninger om deres ansatte. Men kun én af minkavlerne udleverede oplysningerne, fremgår det af notaterne.

De manglende oplysninger har haft konsekvenser for myndighedernes arbejde. I et notat fra SSI dateret den 4. september fremgår det blandt andet, at de smittede minkbesætninger findes »sent i forløbet«, og at »dette skal sammenholdes med, at den i juli måned iværksatte forespørgsel om frivillig udlevering af medarbejderoplysninger ikke er efterkommet".

Kilde: information.dk


I mere end syv måneder har landbruget fløjet østarbejdere ind og ud af Danmark uden corona-tests. Mens alle danskere har måttet afspritte hænder, holde afstand og bære mundbind har minkfabrikanter, svineproducenter og gartnerier hentet tusinder af medarbejdere fra smitteplagede lande i Østeuropa uden den mindste kontrol.

Mens Danmark var hermetisk lukket i foråret, fløj Wizz Air fire ugentlige ruter med østarbejdere ind og ud af Billund. Da nedlukningen af Danmarks grænser var allermest barsk i foråret – og de fleste lufthavne lå tomme hen – var der stadig livlig trafik med østarbejdere til dansk landbrug ind og ud af Billund.

Især minkindustrien benytter sig af østarbejdere i henhold til en undersøgelse fra Aarhus Universitet.
æ

Kilde: gylle.dkPelsindustrien - en industri der lever på myter
Nogle ønsker at tro, at deres pels er produceret uden, at dyr er blevet skadet. Nogle vil gerne tro, at pelsdyrene har levet et lykkeligt liv og fået en smertefri død, inden de blev til modetøj. Nogle er så optagede af at tro, at de undlader at tænke.

Et bur til to mink er blot 30 cm bredt. Mink i bur viser klare tegn på adfærdsforstyrrelser: Omkring 15% af dyrenes vågne tid, på 6 timer i døgnet, går med tvangsadfærd. Tvangsadfærd kan bl.a. være, at dyrene bider i buret eller deres egen pels i frustration, vandrer hvileløst rundt eller er fuldkommen apatiske. De dyr, som reagerer med passivitet, kan være dem, som lider mest, da de ikke kan få udløb for deres frustration.

Industrien hævder at blank pels er et tegn på trivsel. Høj pelskvalitet kan opnåes til trods for ringe velfærd. Foderet, der består af korn, fisk og slagteriaffald, har stor betydning: Om efteråret øges kulhydratindholdet i forhold til proteinindholdet - hvilket gør pelsen blank.

Hvalpene dræbes, når de er ca. 6-7 måneder gamle. Avlsdyrene er henvist til farmomgivelser i op til 6 år, før de pelses.

Gasning fremstilles ofte som en human drabsmetode. Videnskabelige undersøgelser har dog vist, at mink har en stærk aversion mod gassen, hvilket gør døden pinefuld.


EU-kommissionen anerkender, at metoderne til at dræbe dyrene er smertefulde, men har valgt ikke at forbyde dem af kommercielle hensyn.

Kilde: anima.dk

l


Jeg så også en på TV, som sagde, at det var fuldstændig forfærdeligt at man skulle aflive alle de dyr - men HOV - det gør man sku da hvert år - på samme måde. 15.000.000 mink bliver gasset hvert år. HVERT ENESTE ÅR. Prøv lige at sige det højt for dig selv - 15.000.000 mink det er fandme mange dyr, som bliver gasset hvert år for at blive til et luksus produkt - jo jo.


mink     

Har prøvet at finde nogle billeder af hvordan en "normal" aflivning foregår men det er ikke nemt.

Noget af det sidste branchen er kørt frem med er at produktion er bæredygtig - pels er et bæredygtigt produkt.
Ja - nemlig ja - det er da det det er....

Kilde: danskeinsekter.dk