D.I.V.
hvad kan du selv gøre for natur og biodiversitet

 

ingen gift i haven
 
Den er faktisk ikke længere - vores natur er så presset i dag, at alt tæller så INGEN GIFT.

Gift hører fortiden til, det må vi altså lære.

Som Peter Plys siger:
peter plys citat
Der er ca. 1.700.000 millioner haveejere i Danmark og vi kan altså godt gøre en forskel - vi har allesammen et ansvar.
 

gødning i køkkenhaven

Det er en rigtig god ide, kun at gøde i køkkenhaven og også at have områder i haven, hvor man fjerner afklip, så man kan tilgodeser de arter, som trives i mere nærringsfattig jord.

Det er også mange af disse blomster og urter, som har det svært i naturen, fordi enge og overdrev er forsvundet, så hvis vi kan fremme nogle betingelser for disse planter, så følger de mange insekter og fugle med.

slå græs stående

What - tænker du nok
      

Slået græs har næsten ingen biologisk værdi og med havetraktorens fremmarch er det gået helt i selvsving. Man ser kæmpe plæner slået med millimeterpræcision - ja selv den mindste matrikel har en havetraktor.
Når man så har investeret i "svinet" og kun har 20 kvm. græs til rådighed og har fældet alt andet på grunden for at så græs, så kigger man sig panisk omkring og så ender vi op med golfbane-klippede rabatter og vejkanter.

Det kræver ingen tankevirksomhed, at sidde på en plænetraktor med hørebøffer på og slå græs i timevis, men hvis du går bagved og gider slå flere km. græs så ingen problemer med mig.


Så - slå græs stående

Dette gælder også for kommunerne, som bruger - ja jeg ved ikke, hvor mange mandetimer på at slå græs alle mulige og umulige steder - lad dog naturen få noget plads.

smuk og vild med vilje

Her er også en opgave for havearkitekter og havemagasiner og trendsættere - lav nogle smukke - lækre løsninger, som selv en pedant vil synes er flotte. 
 

Her er et par stykker af vores egne løsninger og lad det være sagt med
det samme - de er ikke kønne, men det kunne de sikkert godt have været.

Der findes så mange kreative have og natur mennesker så del ud Jeres viden og gode ideer og lad os finde nogle gode løsninger sammen.foto: danskeinsekter.dk

Denne rumdeler er lavet med 6 stolper med sort havehegn rundt om og så fyldt op med afklip og hvad der ellers ligger rundt omkring. Træstammen til højrer er bare spændt fast med noget elektrikerledning (mit yndlings værktøj :-) og så er der en fuglekasse på toppen.

Som Markus Grigo siger i Den Store Bagedyst "det kunne være bedre"..... mere skarpt...


foto: danskeinsekter.dk

Her har vi et par store sten som ligger i skygge, men en håndfuld halvstore sten placeret i solen vil gøre underværker. Gerne ovenpå en lille bunke grus eller sand.


foto: danskeinsekter.dk

Det her er vores "store hotel" - der er træ-triller i 2 rækker og så nogle planker ovenpå.
Vi har også et andet, hvor det bare er tykke grene men også med "låg" på.

De fungerer fint - men de vil bare blive bedre og bedre med årene.

Her er så mit sommerprojekt fra 2020 - det tror jeg også bliver rigtig godt med årene - her er ikke låg på - det skal bare formulde stille og rolig
t


gem noget at haveaffaldet 
Lad være med at køre alt haveaffaldet på genbrugspladsen

Selv den mindste have bør have et lille hjørne med kvas og afklip - det kan sagtens arrangeres så det ser pænt ud.

Sådan et hjørne vil være godt til biller - bænkebidere - orme og meget andet.

vand i haven

Her er ingen nedre grænse, for alt vand er bedre end ingen vand.


Her vil mange kunne se en stor forskel i deres have. Selv et lille fuglebad vil blive flittigt besøgt af fugle og tørstige bier og andre insekter.

En lille dam giver et mylder af liv, det er virkelig en af de gode ting. SÅ VAND VAND VAND.

Heldigvis har jeg set, at mange har lavet små søer - det er virkelig dejligt. Men meget mindre kan også gøre en forskel.


foto: danskeinsekter.dk

Vores egen havedam - den er ca. 5.000 liter og har fungeret siden 1999 - nu skriver vi 2020 og den er noget af det nemmeste i haven.

træer i haven

Et træ i haven jo større jo bedre - hvis vi har plads skal vi have et træ i haven - træer giver ro - store træer giver meget ro.


Træer giver læ - gemmesteder - dejlig skygge på en varm sommerdag og så giver de et rigere fugleliv i haven.

Små haver vælger små træer - store haver vælger store træer.  Gerne både løvfældende og stedsegrønne.

træer i haven
foto: danskeinsekter.dk

redekasser

Når der ingen døde og hule træer er, så må vi altså hjælpe med redekasser - her gælder reglen også "jo flere jo bedre" - så kan fuglene selv vælge. Sæt gerne kasser op til flere forskellige arter.


I år 2020 kan vi tydeligt se, at der mangler stærekasser rundt omkring - vi har aldrig set stære forsøge, at proppe redemateriale ind i mejsekasser. Men min dejlige mand, som er skyld i at næsten alt kan ordnes - tog en ned og fik boret et større hul og allerede næste morgen sad den i bedste "stærestil" og blærede sig på taget af sin nye bolig.

lyt til stæren      stær

Så opfordringen til alle er at få sat nogle redekasser op - gå sammen med naboerne eller beboerforeninger og lav stærepæle og få ungerne til at bygge mejsekasser.

Husk også alle de andre f.eks flagermus - egern - pindsvin - ugle....
        
        stærekasse                      stærekasse                      mejsekasse
foto; danskeinsekter.dk

Min søde fætter har skrevet og blæret sig med at de har 35 redekasser.

Jeg måtte ud og lave en fintælling sammen med min bedre halvdel og "damn" vi havde kun 34 haha - men jeg har faktisk en dobbelt stærekasse på tegnebrættet - så tag den fætter.....

valg af planter og træer

Når man vælger stauder - buske og træer til sin have, burde det været helt naturligt, at spørge sig selv "kan andre bruge det til noget" - altså har det pollen - nektar - bær - er det hjemmehørende arter - kan insekterne og fuglene bruge det.


Hvis det er et ja, så kan man sagtens vælge efter ens egen smag. Der ligger mange gode artikler på nettet, som kan være inspriation til valg af planter og andre gode tips.

køb øko og spis mindre kød

Økologi vil mange sige ikke har noget med biodiversitet at gøre, men det synes jeg det har. Økologisk drevet landbrug giver altså en større biodiversietet i områderne omkring markerne.


Jeg mener også, at hvis man synes, det er i orden at behandle de dyr vi skal spise, som vi gør i den konventionelle produktion, så bliver det svært, at se nødvendigheden af, at gøre noget for sommerfuglen. Jeg synes det drejer sig om respekt for andre end os selv.

Mindre kød - mindre landbrug - mere plads til naturen.


Man skal gøre det.... Det lyder simpelt, men det er det ikke - det kræver omtanke og forståelse af, at det er nødvendigt - vi står i en kæmpe biodiversitetskrise og man kan ikke tillade sig, at være ligeglad.

Mine to skønne niecer fra Århus bor i en dejlig lejlighed sammen med min bror og svigerinde og de har en stor gammel gårdhave og vi har lavet et lille eksperiment, for at se, hvor mange point deres have kunne score.

Her er først lige et par billeder af deres gårdhave
hvor mange point scorer din have

Med nogle ganske få ændringer kunne deres gårdhave faktisk score betydelig flere point.

Man skal helt undgå at sprøjte.

Beboerne kunne aftale, at en del af den store græsplæne, fik lov at stå uden at blive slået. Det er rigtig dejlig at kigge på og kræver ingenting.

De kunne også hænge nogle fuglekasser op i træerne.

De kunne også nemt lave en kvasbunke et hjørne i haven.

Det her kræver lidt mere, men et blomsterbed med insektvenlige blomster ville også være super.

Så der er mange muligheder.

Tak piger fordi jeg måtte bruge Jeres have som eksempel.

Her ligger lige et link til en PDF-fil fra AArhus Universitet, som kan bruges som inspiration og du kan se, hvad din egen have scorer.

Kilde: danskeinsekter.dk